PodPad
iFater 24 – Jósol az AI, az Android a tuti, az Avast kilóra adott el téged is, a Huawei Watch GT 2 pedig hívja K.I.T.T-et (vagy nem)

iFater - technológia, ketyerék, trendek

iFater 24 – Jósol az AI, az Android a tuti, az Avast kilóra adott el téged is, a Huawei Watch GT 2 pedig hívja K.I.T.T-et (vagy nem)

Fekete Gábor

1:10:20

2020. 02. 03.

Kategóriák

Leírás

Most sem maradtunk AI hírek nélkül, ahogy adatvisszaélési botrány is jutott a hétre (melyikre nem?), de az androidos felhasználók kicsit bátrabban döngethetik a mellkasukat ha már adatvédelemről van szó. A Huawei Watch GT 2 meg bár a sokadik „okosóra” a csuklónkon, azért nem bántuk meg, hogy leteszteltük. Az elmúlt években minden a mesterséges intelligenciáról szól, legyen szó fotózásról a telefonunkkal, digitális asszisztensről amely időpontot foglal nekünk a fodrásznál, vagy „csak” a közösségi oldalak neurális hálózatán alapuló fejlett rendszereiről, melyek tűpontos profilokat alkotnak rólunk azért, hogy még inkább testreszabott reklámokat kapjunk. És persze van az a mesterséges intelligencia, melyet komoly kutatásokra vagy katasztrófák megelőzésére használnak, azaz fognak használni a jövőben. Remélhetőleg a kanadai BlueDot nevű AI is egy ilyen rendszer lesz, arra ugyanis már most képes volt, hogy a hatóságokat majdnem egy héttel megelőzve jelentette a wuhani koronavírus járvány kitörését. Amióta világ a világ, vagy legalábbis amióta iPhone az iPhone és Android az Android, pro és kontra érveket ütköztetnek a vérfanatikus felhasználók az „almás” és a „robotos” operációs rendszerek kapcsán, melyek között igen gyakran előkerül a biztonság kérdése. De hogy is állunk 2020-ban ezen a téren? Tényleg az iOS a biztonságosabb? A hatóságok szerint nem feltétlenül, de az sem mindegy, hogy kitől vesszük kézbe azt a bizonyos készüléket. S ha már biztonság: Komoly botrányba keveredett az Avast, a világ egyik legnépszerűbb ingyenes vírusirtója. Míg egy ilyen szoftvertől a felhasználó leginkább azt várná, hogy védi adatait, a szoftvergyártóról nemrég kiderült, hogy nem csak statisztikai adatokat gyűjt, hanem annál sokkal-sokkal komolyabb mértékben követte nyomon a felhasználói tevékenységet és nem csak követte, hanem el is adta azokat az adatokat. Tíz éve már, hogy a General Motors eltemette az egykor katonai terepjárók arculatát utcai benzintemetőkre aggató Hummert. A konszern a Tesla-féle morbid pick-up, a Cybertruck bejelentése után nem sokkal „meglepő módon” pont egy elektromos szörnyeteg hírével támasztaná fel „az autómárkák Schwarzeneggerét” és meglengették a hírét egy 1000 (ezer!) lóerős, három másodperc alatt nulláról százra gyorsuló szörnyetegnek, melyet elvileg májusban láthatunk teljes valójában. És igen, tudjuk, sokadik okosóra / fitnesz tracker jár már nálunk tesztpadon rövid időn belül, de a Huawe Watch GT 2-esét nem hagyhattuk szó nélkül. A külső abszolút rendben, de vajon megérte-e beáldozni a korábbi androidos okosórák tudását egy zárt rendszerre történő „butítással” a jobb üzemidőért cserébe? Mennyire érezhetjük hiányát a telepíthető alkalmazásoknak egy karórán? Erre (is) kerestük a választ a mai tesztünkben. Köszönjük a Rode Magyarországnak, hogy biztosítja a mikrofonokat a számunkra! És ugye tudjátok hova kell menni, ha hivatalos forrásból szeretnétek Xiaomi cuccokat?

További epizódok

00:00

00:00